Nike REACT

Info 20.8.2018

Potreba trhu po mäkšie, pružnejšie, ľahšie a pevnejšie penové vrstve viedla k vytvoreniu prevratného tlmenie a tým je Nike REACT.

Spoločnosť Nike veľmi aktívne pracovala na vývoji niečoho, čo tu ešte nebolo a na tvorbe tohto zázraku sa podieľalo aj mnoho známych športovcov.

"K najlepším inováciám dochádza, keď športovcom počúvame. Keď sme sa ich pýtali, čo by sme mohli v tlmenie vylepšiť, dostalo sa nám jednoduché odpovede: "všetko". A tak sme sa do toho pustili. PRACOVALI SME s úžasnými CHEMICKÝMI MOŽNOSŤAMI a nádherným geometrickým DIZAJNOM. TO SME PREDTÝM nemali k dispozícii. PRETO JE NIKE REACT NAOZAJ UNIKÁTNE. "ERNEST KIM, riaditeľ inovácie dizajnu Nike.

Pena Nike React je zložená z jediného kusu peny bez použitia lepidla. Pomocou dát tepelného mapovania z výskumnej športovej laboratória Nike boli dizajnéri schopní presne určiť, koľko peny Nike React je potrebné použiť a v ktorých miestach. Konštrukcia medzipodrážky je teda navrhnutá tak, aby v konkrétnych miestach, ktoré sú pri behu najviac zaťažená, mohla byť topánka čo najviac odtlmená. Naopak v miestach, kde nie je nadmiera tlmenia potrebna, je topánka odľahčená. Vďaka tomu má podešva hlbšie časti, ktoré znázorňujú viac odpružené plochy, aj plytšie časti, ktoré vytvárajú väčšiu pevnosť.

Tlmenie Nike React je ešte mäkší ako dobre známe, spoločnosťou Nike doteraz používané, tlmenie Lunarlon a to presne o 11%. Okrem toho že je React mäkšia je tiež o 13% pružnejšie a o 5% ľahší. Vrchný dizajn obuvi je u všetkých modelov veľmi jednoduchý. Buďto sa skladá z jedného kusu materiálu - Flyknit verzie a alebo z čo najmenšieho počtu kusov je to možné - Odyssey model a Legend model. Zvršok sa tak nohe maximálne prispôsobí, zároveň poskytne oporu, flexibilitu pohybu a v neposlednej rade umožní nohe dostatočne dýchať.

Modely s penou React boli vystavené testu na viac ako 800 km chôdze aj behu. Potom sa výrobcovia pýtali nezávislých ľudí, koľko odhadujú, že majú testované topánky za sosebou kilometrov. Najvyšší odhad bol 160km. Najnižšia kalkulácie bola "sú nové". V priemere ľudia odhadovali 24 km. Pena totiž pri užívaní odoláva kompresii a zachováva si svoj tvar aj pri zmene klimatických podmienok. Samozrejme, treba dodať, že nič nie je večné.

Nike React pena maximalizuje návratnosť vydanej energie. Nike laborator, za pomoci výpočtovej techniky a matematických vzorcov, ktoré stoja za vytvorením hladkého geometrického dizajnu, vyvinula podešvu, ktorá korešponduje s dátami športovca a podporuje jeho výkon. Dizajnéri Nike potrebovali penu do obuvi vytvarovať, a tak sa znovu obrátili na športovcov. Sledovali, ako sa pohybujú, akým smerom a s akou rýchlosťou a razanciou. Aj vďaka týmto faktorom vznikla obuv s převratným novým penovým tlmiacim systémom.

Výhody:

  • Nike React je o 11% mäkšie, 13% pružnejšie, 5% ľahšie, pevnejšie ako Lunarlon a odoláva kompresii.
  • React je vyrobená z jedného ks materiálu. Tam, kde je potrebné väčšie tlmenie je peny viac a naopak, kde nie je je topánka odľahčená.
  • Zvršok je tvorený z čo najmenšieho počtu ks → maximálne prispôsobenie, flexibilita a opora.
  • Na výrobe sa podieľalo mnoho známych športovcov pr. Galen Rupp

Naše tipy: Dámske funkčné tričko Nike, Dámske elastické kraťasy Nike

Ďalšie články