Pronácia, supinácia a neutrálný došľap

Info 13.8.2018

Na typu došliapnutí pri výbere bežeckých topánok veľmi záleží!


Začínate s behom? Alebo už beháte nejakú dobu a chcete, aby sa Vaše telo počas behanie i po ňom cítilo čo najlepšie a vy ste si mohli užiť záplavu endorfínov a posúvať svoje hranice stále ďalej?

Hneď po rozhodnutí sa, že vybehnete je dôležité zamerať sa na vhodný výber bežeckých topánok. K správnemu výberu Vám pomôže poznať typ Vášho došliapnutí.

Je potrebné si uvedomiť, že na rozdiel od bežnej chôdze sa noha pri behu musí vyrovnať s tlakom, ktorý je 2-3 x vyššia ako celková hmotnosť nášho tela. Naším cieľom je behať tak, aby nedochádzalo k nadmernému preťažovaniu kĺbu, väzov a svalov a beh bol pre nás čo najprirodzenejšie a najefektívnejšie. Len tak dosiahnete najlepšie výsledky!

V tomto článku Vám objasníme základné rozdiely medzi pronáciou, supinácie a neutrálnym došľapom a vysvetlíme, ako je dôležité tieto pojmy poznať.

Pronácia

Chodidlo pri chôdzi alebo behu dopadne na zem najprv vonkajšou stranou päty a potom sa akoby zroluje dovnútra približne o 5%, až sa dostane úplne do kontaktu so zemou a môže tak správne podporiť váhu nášho tela. Pri tomto pohybe chodidla dôjde k optimálnemu rozloženiu sily vznikajúce pri došliapnutí a je pre telo prirodzený čiže správny.

V prípade nadmernej pronácia dochádza k tomu, že sa chodidlo výrazne vychyľuje smerom dovnútra, a to je už pre pohybový aparát nezdravé. Nadmerná pronácia spôsobuje výrazné skrúteniu chodidla, holene aj kolena a môže viesť k bolesti vo všetkých týchto oblastiach. Na konci cyklu sa chodidlo zdvihne zo zeme s využitím najmä veľkého palca, ktorý tak musí odviesť všetku prácu.

Riziká spojené s nadmernou pronáciou treba kompenzovať vhodnými topánkami, ktoré majú stabilizačné prvky na vnútornej strane podrážky. Prílišná pronácia vystavuje svaly zvýšenému napätiu, a preto je vhodné nezanedbávať strečing.

To najlepšie z ponuky: KAYANO; GT - 2000; LUNARGLIDE; AIR ZOOM STRUCTURE; SUPERNOVA ST; SOLAR DRIVE ST

A) Nadmerná pronácia spôsobujúce výrazné vychýlenie smerom dovnútra.

B) Správanie chodidlá pomôcť stabilizačných prvkov vhodne zvolenej obuvi.

Supinácia

Úvodná fáza došliapnutí je rovnaká ako u pronácia v prípade supinácia sa však chodidlo po dopadnem na zem vychýli smerom dovnútra len veľmi málo - menej ako 4%. Sily dopadu sú sústredené na menšiu plochu chodidla teda na jeho vonkajšiu časť a nie sú tak rozložené rovnomerne. Chodidlo je nadmerne pevné, málo flexibilné a trpia nedostatočným tlmením, čo môže viesť k zdravotným problémom v oblasti chodidla a kolien. Pri dokončení cyklu došľapu sa chodidlo zdvihne cez vonkajšiu časť a malíčky.

Supinácia sa vyskytuje častejšie medzi bežci, ktorí majú na chodidlách vysokú klenbu a nohy zaoblené "do O"

Neutrálny došľap

Ideálne pre beh je neutrálny došľap. Pri tomto došľapu, ako sme už opisovali vyššie chodidlo dopadne na zem najprv vonkajšou stranou päty, ľahko sa zroluje dovnútra, nasleduje kontakt so zemou a dochádza k správnej podpore celej váhy nášho tela. V prípade tohto došliapnutí volíme topánky bez stabilizačných prvkov, pretože noha bežca nie je preťažované vychýlením ani na jednu alebo druhú stranu.

To najlepšie z ponuky:  NIMBUS; PEGASUS; FREE RN; ULTRABOOST; SOLAR GLIDE
 

Zaujíma Vás viac informácií? Chceli by ste vedieť, ako na tom ste a aká obuv je pre Vás najvhodnejší? Chcete behať správne a mať z behu radosť a dosahovať skvelých výsledku? Ak ste si na všetky tieto otázky odpovedali áno, tak ste na správnom mieste, pretože my sme tu pre Vás, ochotní Vám s výberom aj nákupom pomôcť. Kontaktujte nás.

A ak by ste mali záujem o podrobnú analýzu Vášho došliapnutí veľmi radi Vás uvítame na našej predajni AD Sport v Zlíne, kde máme k dispozícii najmodernejšie analýzu došliapnutí pomôcť prístroja FOOTSCAN.

 
 

Ďalšie články