Testovanie bežeckých topánok Hoka One One Carbon X 3

Dľžka čítania: 2 min | Autor: Dava

Vítam Vás pri recenzii týchto karbónových bežeckých topánok.

Než začnem popisovať moje dojmy z nabehaných kilometrov o týchto topánkach, tak celkom otvorene hovorím, že táto recenzia bude naozaj úprimná. Som vďačný za možnosť otestovať bežecké topánky Hoka One One Carbon X 3, ktoré ako už ich názov modelu vypovedá majú v sebe implementovanú dosku z uhlíkových vlákien CARBON FIBRE PLATE , ktorá má prenášať energiu z došľapu do odrazu a mali by ste behať rýchlejšie, efektívnejšie as menšou únavou. Je tomu skutočne tak? Poďme teda na to!

Topánka ma na prvý dojem veľmi milo prekvapila. Je naozaj ľahučká, na čo sme vlastne pri topánkach značky Hoka One One zvyknutí. U mojej zvolenej veľkosti (US 10,5) váži nejakých 280 g. Môžete v nich dať napríklad intervalový tréning, ale určite sa budú hodiť na nejaké preteky či už v podobe polmaratónu, alebo niečoho dlhšieho. Ja ich teraz cez víkend treba využil, keď som nestíhal do práce.

Avšak po prvom obutí som bol trochu sklamaný. Obúvanie topánok je skvelé, ale spracovanie zvršku a aj ntegrovaný jazyk som očakával lepší, použitý materiál je taký tuhý a veľmi sa neprispôsobí nohe a pri zvolenom nadmerku sa mi jednoducho vždy nejako skrabatí. Tento model je už treťou generáciou Hoka One One Carbon X a oproti jej predchodcovi už nemá jazyk, ako väčšina súčasných bežeckých noviniek na trhu, čo napríklad mi veľmi nevyhovuje a môže to byť aj dôvodom, že pri sťahovaní šnúrok s tým prebytočným zvrškom jednoducho bojujem.

Čo ma ale rozhodne baví na tejto topánke je špeciálne upravená geometria a technológia - META-ROCKER , ktorá Vás v spolupráci s karbónovým plátom krásne prenesie dopredu. Na čo ale nie som zvyknutý, že karbónová doska je umiestnená takmer v spodku podrážky a nie ako u väčšiny topánok viac v medzipodrážke.

Na to, že sa o tlmenie v medzipodrážke stará PROFLY™ , ktorý u môjho obľúbeného modelu MACH funguje úplne úžasne a tej topánke sa nedá snáď nič vytknúť, tak u karboniek to jednoducho nie je dobre sladené. Za mňa tu teda platí pravidlo, ktoré vyslovil slávny atlét a štvornásobný olympijský víťaz vo vytrvalostnom behu Emil Zátopek, že keď nemôžeš, tak pridaj!

Takže ak z tej topánky chcete fakt vytiahnuť maximum, tak do toho jednoducho musíte šliapnuť a topánka Vám to vráti. Keď budete držať tempo pod cca 4:35 min/km, tak uvidíte výsledky, akonáhle spomalíte topánka s karbónom nebude dobre pracovať a dá Vám to poriadne zožrať.

Suma sumárum, keď nespomalíš, tak Hoka One One Carbon X3 výsledok ukáže. Prajem všetkým veľa nabehaných kilometrov!

Hodnotenie: 8 / 10

TIP: sú skvelé na rýchly beh, ale neodporúčam ich na pomalšie tempo.

(+) priedušný zvršok

(+) pätný golier pre ľahké obúvanie a uzamknutie Achillovej päty

(+) váha

(+) cena v porovnaní s konkurenciou s karbónovými topánkami, mnoho karbónových topánok sa za nižšiu cenu zohnať nedá

(-) pletený zvršok s integrovaným jazykom (osobné preferencie pôvodného jazyka)

hoka-one-one-carbon-x-3-AD-šport
hoka-one-one-carbon-x-3-AD-šport-1
hoka-one-one-carbon-x-3-AD-šport-2