Ľadvinky, ako a prečo ich nosiť

Dľžka čítania: 2 min | Autor: Anna

Legendárne ľadvinky sú opäť tu! Ľadvinky, waist bag, fanny pack (USA), moon bag, belly bag, banana bags (Francúzsko), existuje mnoho výrazov pre tento módny doplnok. Je to vlastne malá látková taštička, ktorá sa skôr nosila upevnená okolo pása pomocou popruhu nad bokmi.

História

V histórii ľudia brašňu nosili pred telom, aby sa mohli brániť pred banditami. Tašky pripevnené k opaskom sa v mnohých kultúrach objavovali už od stredoveku. Za predchodcu možno považovať byvolí vačok, ktorý bol riešením namiesto prišívania vreciek do odevu. V 80. rokoch 20. storočia sa začali objavovať tašky zo syntetických materiálov. V móde boli hlavne v 90. rokoch, ale ich popularita postupne upadla. V roku 2012 sa pár návrhárskych značiek snažilo tieto doplnky vrátiť späť do módy. Roku 2018 sú späť v móde, ktoré predstavili poprední módni návrhári ako Gucci, Prada a Louis Vuitton, začali ich nosiť celebrity ako Rihanna a Jaden Smith. Ľadvinky sú až do súčasnosti stále trendy. V posledných rokoch sa zmenil iba štýl nosenia. Namiesto nosenia okolo pása sa teraz uprednostňuje nosenie v štýle "crossbody“ – krížom cez hrudník.

Výhody nosenia ľadviniek

  • Praktickosť – všetko nevyhnutné na jednom mieste

Skvele sa hodí, keď potrebujete mať pri sebe nevyhnutnosti ako telefón, kľúče, slúchadlá, peňaženku a ďalšie potrebné drobnosti. Nebudete mať plné vrecká a všetko bude na jednom praktickom mieste v ľadvinke. Pri cestovaní je skladná a ľahko sa zmestí aj do malej batožiny na cesty!

  • Voľnosť pohybu

Skvele sa hodí, keď potrebujete mať voľné ruky a zároveň mať všetko nevyhnutné pri sebe. Či už idete športovať alebo na prechádzku do mesta vo voľnom čase, pocit voľných rúk je na nezaplatenie! Ľadvinka je tiež skvelým pomocníkom pri behu, kedy do nej dáte telefón, kľúče a môžete voľne bežať.

  • Štýlový doplnok

Máte vyladený outfit z oblečenia a topánok, teraz už len stačí na to pridať skvelý a praktický doplnok, a to praktickú ľadvinku. Ideálne je si ju zaobstarať v neutrálnej farbe, kedy sa hodí úplne ku všetkému alebo naopak v nejakej farebnej variante, kedy oživí nenápadný, neutrálny outfit.

  • Bezpečnosť pred zlodejmi

V meste alebo v niektorých štvrtiach sa môže objaviť nejaký ten vreckár. Je dobré mať svoje osobné veci pod dohľadom pri svojom tele. Tým, že sa ľadvinka teraz nosí na hrudi je to ideálna možnosť, ako mať doplnok pod kontrolou.

  • Ako nosiť ľadvinky

Ľadvinka je skvelá pre voľný čas aj šport. Tento doplnok má množstvo už spomínaných benefitov, vďaka ktorým stojí za to mať aspoň jednu vo svojom šatníku. Nosí sa teraz najčastejšie skrížená cez hruď alebo cez rameno. Dĺžka sa dá nastaviť podľa vašich potrieb nastaviteľným popruhom. Neexistuje jedna správna varianta, ako ju nosiť. Na šport odporúčame si zaobstarať priamo športovú ľadvinku, niektoré z nich majú aj vodeodolné vrecká a reflexné prvky pre lepšiu viditeľnosť.

pexels-kevin-bidwell-2472260
pexels-phenyo-deluxe-1866926
pexels-budgeron-bach-5157198