Drop bežeckých topánok

Prečo je drop dôležitý?

Dľžka čítania: 2 | Autor: Václav

Čo je drop bežeckých topánok a prečo by vás mal zaujímať?

Pri výbere správnych bežeckých topánok sa často prehliada kľúčový prvok, ktorým je „drop“ bežeckých topánok.

Ale čo vlastne drop je a prečo by vás mal zaujímať? Základy tohto dôležitého prvku vám teraz priblížime.

Čo je drop bežeckých topánok?

Drop bežeckých topánok je rozdiel výšky medzi pätou a špičkou topánky. Jednoducho povedané, je to výška, o akú je päta topánky vyššia ako špička. Tento parameter je meraný v milimetroch a je obvykle uvedený v popise topánok. Rozsah dropu sa pohybuje od 0 mm (tzv. nulový drop) až po 12 mm a viac. Nulový drop znamená, že päta a špička topánky sú na rovnakej úrovni.

Prečo je drop dôležitý?

Drop bežeckých topánok má významný vplyv na spôsob, akým vaše telo reaguje na beh a ako sa prenáša nárazy pri dopade nohy na zem. Správny výber dropu môže mať kľúčový vplyv na vašu techniku behu, pohodlie a prevenciu zranení. Tu sú hlavné dôvody, prečo by ste mali venovať pozornosť dropu:

  • Technika behu: Nižší drop, ako je napríklad nulový alebo minimálny drop, podporuje prirodzenejšiu techniku behu a znižuje rázovú silu a tlak na kĺby.
  • Prístup k behu: Vyšší drop je vhodný pre bežcov, ktorí preferujú došľap na pätu, zatiaľ čo nižší drop podporuje došľap na prednú časť nohy.
  • Pohodlie a prevencia zranení: Správny drop môže pomôcť znížiť riziko zranenia a zaistiť pohodlnejší beh, zohľadňujúci individuálne potreby a zdravotný stav.

Aké je škálovanie dropu?

Variácie v drope bežeckých topánok majú výrazný vplyv na výber ideálneho páru topánok pre každého bežca. Nasleduje stručný prehľad najčastejšie používaných dropov:

  • Nulový drop (0 mm): Topánky s nulovým dropom majú pätu a špičku na rovnakej úrovni. Sú ideálne pre bežcov preferujúcich dopad na prednú časť nohy a disponujúce silnou technikou behu. Táto voľba môže znížiť tlak na pätu. Typickým príkladom sú topánky s barefootovým strihom od značky Altra alebo niektoré modely od Inov-8.
  • Minimálny drop (1-4 mm): Topánky s minimálnym dropom ponúkajú strednú cestu medzi tradičnými bežeckými topánkami a tými s nulovým dropom. Sú vhodné pre bežcov, ktorí postupne prechádzajú k nižšiemu dropu.
  • Stredný drop (5-8 mm): Topánky so stredným dropom sú najbežnejšie a často najprijateľnejšie voľbou pre väčšinu bežcov. Sú vhodné pre rôznorodé tréningy na rôznych povrchoch.
  • Vysoký drop (9 mm a viac): Topánky s vysokým dropom sú vhodné pre bežcov, ktorí často došľapujú na pätu. Tento typ dropu sa často nachádza v topánkach s vysokou úrovňou tlmenia, ktoré účinne tlmia nárazy pri došliapnutí päty.

Ako si teda vybrať správny drop?

Neexistuje univerzálny "najlepší" drop, pretože voľba závisí na individuálnych potrebách, technike behu a preferenciách. Pokiaľ začínate, odporúča sa začať s topánkami so stredným dropom a postupne skúšať rôzne varianty podľa vlastných skúseností a potrieb.

Záverom je dôležité konzultovať s odborníkom na beh alebo si vyskúšať rôzne modely bežeckých topánok s rôznymi dropmi, aby ste našli ideálnu voľbu pre vaše bežecké potreby.