Ako správne vybrať športovú podprsenku?

Dľžka čítania: 4 min | Autor: Anna

Klasická podprsenka je pre ženy nenahraditeľným kúskom v ich šatníku na bežné nosenie, ale na šport nie je vôbec vhodná.

Ako si vybrať tú vhodnú býva pre niektoré ženy náročné, často ani nevedia, aké parametre by mala správna športová podprsenka spĺňať. Na čo sa teda pri výbere zamerať a prečo si ju vôbec kupovať? Ako prať športovú podprsenku, aby Vám slúžila čo najdlhšiu možnú dobu? Dozviete sa v tomto článku.

Pri náročnejšej fyzickej aktivite potrebujú ženské prsia oporu, ktorú klasické podprsenky nedokážu poskytnúť. Športové podprsenky sú špeciálne navrhnuté na cvičenie a majú vlastnosti, ktoré redukujú pohyb pŕs a poskytujú lepšiu podporu, čím predchádzajú ich poškodeniu, vyťahaniu či bolestiam.

Ak sú prsia vystavené narušeniu, ako je napríklad gravitácia alebo nedostatočná opora, môžu sa prejaviť poklesom poprsia. Veľkú úlohu tu zohráva aj genetika. Štúdie ukazujú, že pri behu sa môžu prsia vychýliť o 8-15 cm (v závislosti od veľkosti a váhy), čo zdôrazňuje význam účinnej a kvalitnej športovej podprsenky! 1

Dámam, ktoré radi športujú, by teda nemala doma chýbať športová podprsenka, ktorá je pri vykonávaní rôznych športových aktivít veľmi dôležitá. Ako si vybrať tú správnu alebo podľa čoho vyberať?

1. Vyberajte podprsenku podľa typu športu:

Rôzne športy vyžadujú rôznu podporu. Napríklad pre beh, skákanie cez švihadlo a pre športy s vysokým dopadom by ste mali zvoliť podprsenku s pevnou oporou, zatiaľ čo pre jogu alebo pilates by mohla byť vhodnejšia skôr mäkšia, pohodlnejšia podprsenka.

2. Vyberte správnu veľkosť:

Vybrať si tú správnu veľkosť športovej podprsenky je alfou a omegou celého nákupu. Veľkosť by mala byť dobre zvolená, aby poskytovala dostatočnú podporu. Pri výbere správnej veľkosti podprsenky sa vždy riaďte tým, ako vám podprsenka sedí na tele.

Pri skúšaní sa uistite, že nie je príliš tesná ani voľná, nespôsobuje zvieranie, škrabanie alebo odsávanie. Rôzne strihy podprseniek môžu vyžadovať odlišné veľkosti.

Správnu veľkosť podprsenky môžete overiť jednoduchým trikom: pod ramienka a spodný lem by ste mali byť schopné vložiť dva prsty bez toho, aby Vás podprsenka škrtila alebo plandala. Toto vám pomôže zistiť, či je podprsenka príliš tesná alebo voľná.

Najčastejšou chybou, ktorú ženy pri výbere veľkosti podprsenky robia, je výber menšieho košíčka a väčšieho obvodu. Podprsenka by mala krásne obopínať celé prsia a držať ich bez rozliatia alebo pretekania von. Pokiaľ tomu tak nie je, tak voľte väčšiu veľkosť.

Výstuž podprsenky by mala byť pevná s potrebnou šírkou ramienok, aby sa podprsenka nepohybovala pri pohybe, a aby sa zabránilo prípadnému oteru. Oporu pŕs zaisťujú buď vystužené košíčky, silnejšie ramienka alebo pevný kompresný materiál, ktorý prsia obopne, čím zabráni ich pohybu. Čím väčšie prsia máte, tým pevnejšiu podprsenku aj šírku ramienok voľte.

3. Zvoľte vyhovujúci materiál:

Materiál by mal byť funkčný a odvádzať pot. Najčastejšie v týchto funkčných a rýchloschnúcich materiáloch nájdete zmesi polyesteru, polypropylénu, polyamidu a elastanu.

Materiál by mal byť pevný, odolný a príjemný na pokožku a nemal by dráždiť ani škrabať. Kvalita materiálu ovplyvňuje aj životnosť podprsenky a jej schopnosť udržať tvar aj po dlhodobom používaní. Preto sa neoplatí šetriť a je lepšie investovať do drahšieho a odolnejšieho kúsku. Niektoré športové podprsenky sú vyrobené z antibakteriálneho materiálu napr. značka Under Armour disponuje technológiou Anti-Odor , ktorá zabraňuje rastu baktérií spôsobujúcich zápach.

4. Zvážte osobné preferencie:

Vzhľadom k tomu, že športovú podprsenku budete nosiť po dlhšiu dobu, zvážte svoje osobné preferencie ohľadom štýlu, značky, farieb a designu. Je dôležité si uvedomiť, že každá žena má odlišné potreby, a tak je potrebné nájsť správnu športovú podprsenku, ktorá bude poskytovať najmä optimálnu podporu.

Ako dlho vydrží športová podprsenka?

Podľa Selaine Mess, ktorá je zakladateľkou internetového obchodu so športovými podprsenkami tvrdí, že: "po 30-40 vypraní je potrebné vymeniť väčšinu športových podprseniek. Spravidla budete potrebovať tri nové podprsenky na jeden pár bežeckých topánok."

Technická tkanina Vašej športovej podprsenky sa počas prania opotrebuje a jej elasticita sa počas používania zníži. Podprsenku nesušte v sušičke: teplo ničí látku podprsenky a zníži jej životnosť!

Ako sa teda o podprsenku správne starať?

Podprsenku perte v studenej vode s jemným pracím práškom na športové oblečenie. Bez použitia akejkoľvek aviváže alebo bielidlá! Sušte v byte alebo vonku na vzduchu, mimo priameho slnka. Priame slnko by mohlo poškodiť materiál podprsenky z ktorého je vyrobená. Riaďte sa symbolmi na ceduľke.

  • Pokiaľ máte podprsenku so zapínaním je dobré pred praním háčiky alebo iné zapínanie zapnutý, aby sa háčiky neprichytávali k ďalším kúskom oblečenia počas prania v práčke. Tiež sa odporúča použiť špeciálne vrecká na pranie jednotlivých kúskov bielizne a podprsenku ideálne obrátiť naruby.

symboly na ceduľke

 

Zdroje:

1. Wood LE, White J, Milligan A, Ayres B, Hedger W, Scurr J. Prediktorov troch dimensionálnych breast kinematics počas bare-breasted running. Med Sci Sports Exerc. 2012 Jul;44(7):1351-7. doi: 10.1249/MSS.0b013e31824bd62c. PMID: 22705551.