Ako si správne vybrať tenisovú obuv

Dľžka čítania: 5 min | Autor: Anna

Ak ste milovníkmi tenisu, tak iste viete, že naň potrebujete niekoľko základných potrebných kusov vybavenia, medzi ktoré po tenisovej rakete rozhodne patria aj kvalitné tenisové topánky. Výber vhodných tenisových topánok Vám umožní pohybovať sa pohodlne a bezpečne po kurte, minimalizovať riziko zranenia a vykonávať pohyby – ako sú sklzy – ktoré by ste v určitých typoch obuvi nezvládli.

Tenisová hra sa veľmi líši podľa toho, na akom povrchu hráte či už na tráve, antuke alebo na tvrdom kurte. Na umelom trávniku zostáva lopta nízko a musíte ju zahrať rýchlo po odskoku. Ale na antukových kurtoch je hra trochu pomalšia a loptička sa môže odraziť vyššie a máte teda viac času na odpal.

Oficiálnych certifikácií ITF (Medzinárodnej tenisovej federácie) na rýchlosti tenisových povrchov je päť.

Kategórie určujú, aký je povrch tvrdý a akú rýchlosť odrazu (odskoku) lopta dosiahne:

  1. POMALÉ / SLOW – antuka

  2. STREDNE – POMALÉ / MEDIUM – SLOW väčšina tvrdých dvorcov s rôznymi akrylovými nátermi a niektoré textilné povrchy

  3. STREDNÉ / MEDIUM – akrylátové stierky na asfaltových a betónových kurtoch (najmä haly), prírodná tráva, umelý trávnik a niektoré textilné povrchy

  4. STREDNE – RÝCHLE / MEDIUM-FAST prírodná tráva, umelá tráva a niektoré koberce

  5. RÝCHLE / FAST – prírodná tráva, akrylátové stierky na tvrdých kurtoch a koberce

Váš herný štýl sa musí prispôsobiť povrchu kurtu a prvá vec, na ktorú by ste mali myslieť, je práve Vaša topánka - je koniec koncov vždy v kontakte so zemou. V tomto článku sa dozviete, ako si vybrať vhodné tenisové topánky na základe povrchu, herného štýlu a veľkosti.

getpic

1. Podľa povrchu:

Obuv na všetky povrchy (all-court, multicourt)

Pokiaľ radi striedate tenisové povrchy, bude pre Vás najjednoduchšie zvoliť tenisovú obuv – multicourt , all-court. Topánka s takým označením, je najčastejšie používaným typom, ide o topánku, ktorá je univerzálna a je skvelou voľbou na všetky typy kurtov. Dokáže sa prispôsobiť rôznym povrchom a umožňuje hrať vonku aj v hale.

Podrážka kombinuje prvky antukových topánok s časťami, ktoré zaisťujú stabilitu na tvrdom povrchu a bránia v pošmyknutí.

Tenisová obuv na antuku (clay)

Vzhľadom na to, že antukové kurty patria medzi tie najpomalšie, hráči s množstvom sily môžu ustúpiť a rozpútať obrovské údery. Preto je tu potreba viac stability a bočnej podpory - pretože sa hráč pohybuje zo strany na stranu, než si nastaví nohy pred úderom. Ideálne topánky na antuku by mali mať:

● Skvelú priľnavosť – pretože prašné antukové kurty Vám neponúka veľa trakcie.

● Dobre navrhnutú podošva, ktorá postupne uvoľňuje antuku z drážok a nezanecháva stopy na kurte. Táto podošva má tzv. rybiu alebo kľukatú vzorku.

● Odolné strany, aby sa Vaša topánka nepoškodila, keď kĺžete po kurte pre loptu.

● Bočná podpora pri pohybe zo strany na stranu pozdĺž základnej línie.

● Pevný zvršok, ktorý udržuje Vašu nohu v bezpečí pri pohybe po kurte.

Tenisová obuv na umelý trávnik / koberec

Najčastejšie sa tieto dvorce zaraďujú do 4. rýchlostnej kategórie ITF. V hre je potrebná častá návšteva siete a silné podanie. Najlepšou voľbou na umelú trávu sú tie ktoré disponujú:

● Dobrou priľnavosťou, pretože trávnaté kurty môžu byť klzké, buď kvôli rose, alebo piesku, ktorý býva na umelej tráve.

● Pružný zvršok, takže keď bežíte vpred smerom k lopte, Vaše chodidlá nie sú tak zovreté.

Na umelých kurtoch sú menej potrebné tlmené podrážky, pretože povrch je mäkší a nie je potrebné také tlmenie ako na tvrdom povrchu.

Tenisová obuv na tvrdý povrch

Tvrdé kurty (typicky nejaká forma asfaltu alebo betónu prípadne s akrylátovou stierkou) sú niekedy považované za univerzálnu pôdu – rýchlostný stred medzi antukovými a trávnatými dvorcami, pokiaľ ide o odraz a rýchlosť tenisovej lopty. Tvrdý povrch vyžaduje mnoho požiadaviek. Takže vyhľadávajte obuv, ktorá má:

● Pevnú podošvu, ktorá zvládne požiadavky na tvrdom povrchu kurtu.

● Skvelé tlmenie, pretože tvrdý kurt môže byť nemilosrdný pre Vaše chodidlá a kĺby.

● Pevný zvršok, ktorý vám poskytuje stabilitu, keď sa pohybujete po kurte.

Tenisová obuv na trávnik

Je úplným opakom antuky a patrí medzi tie najrýchlejšie. Povrch, na ktorom sa tento úžasný šport začal. Avšak na prírodnom trávniku si môžete zahrať len málokde, jeho údržba a príprava je veľmi náročná. Tento typ obuvi využívajú najmä profesionálni hráči na trávnatom dvorci napríklad na wimbledonskom grandslame. V hre je potrebná častá návšteva siete a silné podanie.

● Ploššia podošva, aby nepoškodila kurt – v skutočnosti musia hráči na určitých turnajových trávnikoch nosiť úplne ploché tenisové topánky.

Všeobecne sa dá povedať, že najlepšou tenisovou obuvou pre všestranných hráčov sú tenisky s označením multicourt/all-court. Topánky využijete na všetkých druhoch dvorcov vrátane antuky a umelej trávy.

asics-tennis
SS23_Australian-Open_Highlight_GP_AO_WOMEN_Training_LOOK_1_01_JPEG_1500x1500-JPG
SS23_Australian-Open_Highlight_GP_AO_WOMEN_Game_LOOK_2_03_JPEG_1500x1500-JPG

2. Podľa herného štýlu

Druhé základné rozdelenie tenisových topánok je podľa Vášho herného štýlu, to ako sa pohybujete na kurte.

Stabilita - hráč od základnej čiary

Ak ste hráč, ktorý preferuje hrať zo základnej čiary, máte tendenciu stáť o niečo ďalej od tejto čiary a uprednostňujete pohyb zo strany na stranu a silné údery cez kurt. Tento štýl hry vyžaduje stabilnú a pevnú tenisovú obuv, ako je napríklad model ASICS GEL RESOLUTIONSOLUTION SPEED FF

 Medzi hráčov, ktorí uprednostňujú stabilný model topánok, patrí napr. Roger Federer, ktorý preferuje hrať a odvracať údery súpera od zadnej čiary.

Tenisová obuv s dôrazom na stabilitu je vhodná pre rôzne typy hráčov. Patria sem aj začiatočníci, rekreační tenisti, ktorí si občas radi zahrajú, a tiež tenisti s nadváhou. Tieto modely topánok sú obvykle torzne stabilnejšie, pohodlnejšie a efektívne tlmia nárazy, čo eliminuje záťaž na pohybový aparát.

Rýchlosť - "celokurtový" hráč

Ak preferujete celokurtovú hru, začínate hry zhruba pri základnej čiare, ale radi sa vrháte aj dopredu k sieti a pohybujete sa po kurte tam a späť, potrebujete tenisovú topánku, ktorá je ľahšia, užšia a zároveň poskytuje stabilitu v podrážke. Modely SOLUTION SPEED FF, GEL-GAME od značky ASICS sú ideálnou voľbou pre túto kombináciu vlastností.

Tento typ topánky si obľúbil napríklad aj úspešný český tenista Radek Štěpánek a mnoho ďalších hráčov.

To najlepšie z oboch herných štýlov

Hráč typu "najlepší z oboch" kombinuje oba vyššie spomínané herné štýly. Preferuje hru blízko základnej čiary, ale zároveň sa často snaží dostať vpred, aby svoju hru obohatil. Tento herný štýl je známy u slávneho hráča Novaka Djokoviča. Tenisové topánky ASICS COURT FF poskytujú kombináciu stability a rýchlosti, ktorú hráči tohto typu potrebujú.

3. Ako vybrať správnu veľkosť?

Vaše tenisové topánky by mali veľmi tesne a perfektne sedieť. Vzhľadom na to, že sa budete pohybovať v niekoľkých smeroch. Po niekoľkých hrách sa topánka navyše mierne povolí, preto si pri nákupe nesmiete nechávať žiadnu rezervu, ako je to napríklad pri výbere bežeckých topánok. Orientovať sa môžete podľa našej tabuľky veľkostí .

Najlepšie je samozrejme výber topánok vykonať osobne s pomocou odborníkov. Presvedčte sa o tom sami a navštívte našu predajňu AD Sport Zlín alebo nás neváhajte kontaktovať pre radu! Pomôžeme Vám nájsť ideálne tenisové topánky pre čo najlepší herný zážitok.

Tenisové topánky ASICS   Tenisové topánky   Všetko na tenis