6 tipov pre optimálnu prípravu

Ako naštartovať telo pred suchým februárom?

Dľžka čítania: 2 min | Autor: Patrik

Suchý február, známy aj ako mesiac abstinenčnej výzvy, môže byť skvelým spôsobom, ako dopriať svojmu telu a mysli odpočinok od nadmernej konzumácie alkoholu. Avšak, pred tým ako sa pustíte do tejto výzvy, je dôležité pripraviť svoje telo a minimalizovať potenciálne vedľajšie účinky. Pri príprave na suchý február je kľúčové počúvať svoje telo, rešpektovať jeho potreby a postupovať postupne. Naštartujte svoju cestu k vedomému životnému štýlu, ktorý podporuje zdravie a pohodu. Tu máme pre vás niekoľko tipov, ako svoje telo správne pripraviť:

6 tipov na prípravu na suchý február

1. Postupné zníženie konzumácie

Pred samotným začiatkom suchého februára skúste postupne znižovať množstvo alkoholu, ale aj kofeínu. To pomôže telu prispôsobiť sa postupnému obmedzeniu. Pokiaľ by pre vás postupné zníženie bolo veľkým problémom, vymeňte aspoň alkoholické nápoje za nealkoholické varianty.

2. Zvýšenie hydratácie

Nadmerná konzumácia alkoholu môže spôsobiť dehydratáciu. Pred suchým februárom sa teda zamerajte na dostatočný príjem vody a hydratačných nápojov. Úplne sa vyhnite umelo sladeným nápojom.

3. Regulárny pohyb a cvičenie

Zvyknite si na pravidelný pohyb a cvičenie. Fyzická aktivita podporuje kvalitný spánok, znižuje stres a môže pomôcť minimalizovať túžbu po alkohole. Napríklad pri behu zapájate celé telo, a preto nie je od veci do nového roka vletieť s tými najlepšími bežeckými topánkami.

4. Zdravá výživa

Podporte svoje telo kvalitnými živinami. Zahrňte do stravy ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a bielkoviny. To môže pomôcť regenerácii a podporiť prísun energie. Neodporúčame konzumovať jedlo z fast foodov a trvanlivé "hotovky" zo supermarketov.

5. Meditácia a relaxácia

Pred suchým februárom skúste začleniť do svojho života techniky meditácie a relaxácie. Tieto praktiky môžu pomôcť zvládať stres a emócie, ktoré by mohli byť spojené s obmedzením konzumácie. Doprajte si relax krátkou vychádzkou do prírody s trekingovými palicami alebo inou obľúbenou aktivitou.

6. Sociálna podpora

Ak sa rozhodnete pre suchý február, zdieľajte svoje rozhodnutie s priateľmi alebo rodinou. Sociálna podpora môže byť kľúčová pre úspech. A ak sa rozhodnete ísť do výzvy spoločne s niekým z vašich najbližších, môže to byť veľmi obohacujúce pre váš vzťah.

 

Aké výhody suchý február prináša?

Výsledky sú veľmi individuálne, pretože každý máme telo iné a náš životný štýl sa líši. Akých všeobecne výhod sa ale môžeme dočkať?

1. Redukcia váhy - alkohol je veľmi kalorický a pritom nemá žiadnu výživovú hodnotu. Navyše alkohol v tele prebúdza chuť do jedla, teda to nie je najlepší spoločník pri zdravšom životnom štýle.

2. Kvalitnejší spánok - častý mýtus, že alkohol spánku prospieva. Nie je tomu tak, alkohol nám síce pomôže zaspať, avšak o kvalite nemožno hovoriť. Uvidíte, že váš REM spánok sa veľmi zlepší.

3. Lepšia a čistejšia myseľ – spočiatku možno budete mierne podráždení, ale postupom času zistíte, že máte viac energie a ste mnohokrát produktívnejší.

4. Ušetrené peniaze – čo sa budeme rozprávať, alkohol a zážitky s ním spojené sú veľkým výdavkom pre naše peňaženky. Ušetrené peniaze tak môžete venovať do kvalitnejších potravín či treba šetriť na super bežecké topánky .

5. Celkové zlepšenie zdravia - vďaka suchému februáru môžete pozorovať plno zmien vo svojom zdraví. Môžete sa dočkať zlepšenej pleti, zvýšenej stresovej odolnosti, lepšieho trávenia alebo imunitného systému. Navyše uľavíte svojej pečeni.