Tipy pre jesenné behanie

Dľžka čítania: 3 min | Autor: Anna

Nikdy nie je príliš chladno na behanie alebo zlé počasie je len zle oblečený bežec. V jesennom sychravom počasí môže byť ťažké vyhrabať sa z domu, obuť si bežecké topánky a ísť si zabehať, ale všetko je to o disciplíne a nastavení mysle. Dážď, hmla, mrholenie, padajúce a krásne sfarbené lístie dokážu vyčarovať nádhernú scenériu. A ten pocit, keď sa vrátite z chladného výbehu do teplého domova, je na nezaplatenie.

Pripravili sme pre vás niekoľko dôvodov a tipov, ktoré vás namotivujú na jesenný beh.

Prečo behať na jeseň?

  1. Dávka čerstvého vzduchu - po horúcom lete je teraz vzduch oveľa príjemnejší.
  2. Behu sa venuje menej ľudí - ticho lesov a prázdne cyklotrasy. Nenechajte sa odradiť zlým počasím, uvidíte, že pocit po behu je na nezaplatenie.
  3. Jesenná scenéria s nádherne sfarbeným lístím.
  4. Ten pocit po behu, keď prídete domov, dáte si teplú sprchu a potom sa zachumláte v teplákoch do deky. Dáte si dobré jedlo a zapálite si k nemu sviečku.

Na čo si dávať pozor pri behu!

  1. Aby ste sa vyhli teplotnému šoku, odporúčame vám, aby ste sa doma poriadne zahriali. Stačí dynamický strečing alebo bežecká abeceda. Odporúčame študovať cvičenia atletickej abecedy.
  2. Buďte viditeľní - uistite sa, že máte na sebe reflexné prvky. Odporúčame nosiť oblečenie s reflexnými prvkami alebo reflexné pásky.
  3. Sledujte počasie a obliekajte sa podľa toho.
  4. Po behu sa čo najskôr osprchujte, prezlečte a zostaňte v teple.

Niektoré jesenné dni je počasie naozaj nepredvídateľné a vy neviete, čo si obliecť na beh, jazdu na bicykli alebo prechádzku do prírody. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ako mať šatník pripravený na premenlivé jesenné počasie.

V čom behať v zime?

  • Bežecká obuv + tipy ako predĺžiť životnosť topánok.

Mnohé jesenné dni sú daždivé, ale aj dni babieho leta môžu byť príjemným prekvapením. Bez ohľadu na to, akú obuv máte, je dôležité, aby bola vždy riadne impregnovaná v každom ročnom období. Impregnáciu oceníte najmä na jeseň, pretože vonku je častejšie vlhko, objavuje sa ranná rosa alebo dokonca blato. Impregnáciou ochránite svoje topánky a lepšie odstránite všetky nečistoty z vonkajšej strany. Navyše sa vám topánky tak rýchlo nepremočia, ak vás zastihne dážď alebo pri behu vbehnete do kaluže. Pred prvým použitím odporúčame správne naimpregnovať, potom každý mesiac alebo po čistení. Frekvencia impregnácie závisí od toho, ako často topánky nosíte.

Je dôležité, aby ste všetky topánky, nielen bežecké, nechali po nosení aspoň jeden deň riadne vyschnúť pri izbovej teplote. Do vlhkého počasia odporúčame nepremokavé materiály, napríklad s membránou GORE-TEX®. Technické membrány sú veľmi odolné, ale bez údržby sú úplne zbytočné a rýchlo strácajú svoje vlastnosti. Značka Collonil vám pomôže s ideálnou údržbou a starostlivosťou o vaše topánky a iné materiály.

  • Ponožky

Odporúčame používať funkčné ponožky do bežeckej obuvi, aby sa zlepšila celková priedušnosť. Vaše nohy sa nebudú toľko potiť a uvidíte, že pocit z behu bude oveľa príjemnejší. Funkčná technológia odvádza pot cez sieťovinu, čo zabezpečí svieži pocit sucha. Materiály ponožiek sú často také tenké a mäkké, že budete mať pocit, akoby ste behali naboso. Pri ponožkách si už teraz dávajte pozor na odhalené členky, vyberte si radšej vysoké a najlepšie so zmesou merino vlny, aby vás pri behu v nízkych vonkajších teplotách zahriali.

  • Oblečenie

Existuje mnoho možností, ideálne sú ¾, ⅞ alebo dokonca dlhé športové legíny. Muži môžu kombinovať legíny so šortkami. Ak je teplejší jesenný deň, môžete bežať aj v šortkách, možno s podkolienkami. Ďalšou možnosťou sú dlhé nohavice, ktoré oceníte počas chladnejších dní.

Skvelou voľbou a nevyhnutnosťou v šatníku každého športovca sú funkčné tričká s dlhým rukávom. Niekedy stačí, keď si toto tričko oblečiete na jeseň na hornú časť tela. Ak je o niečo chladnejšie, môžete si cez neho prehodiť krátky rukáv. Ak sa ochladí, vyberte si tenšiu mikinu. Ďalšou vrstvou sú praktické vesty, ktoré udržujú telo a podpazušie krásne v teple a ruky voľné. V chladnejšom a daždivom počasí sa vybavte nepremokavou tenkou bundou, ktorá vás ochráni pred dažďom a vetrom.

  • Príslušenstvo na beh

V tme myslite na zníženú viditeľnosť. Na jeseň sa dni rýchlo skracujú a je dobré myslieť na reflexné prvky, ktoré bývajú súčasťou športového oblečenia. Pre väčšiu bezpečnosť, najmä pri behu po ceste, si môžete zvoliť aj výrazné oblečenie alebo viditeľné blinkre. V prípade tmy nezabudnite na čelovku, aby ste sa vyhli zakopnutiu.