Agáta pre Vás otestovala bežecké topánky Hoka One One ARAHI 6

Dľžka čítania: 2 min | Autor: Agáta

Recenzia dámskych bežeckých topánok Hoka One One ARAHI 6

Máme tu ďalšiu recenziu na topánky Hoka One One a to konkrétne na model ARAHI. Tentokrát dostala pomyselný štafetový kolík Agáta a na jeden celý mesiac vymenila svoje obľúbené Asics Kayano za pronačný model značky Hoka One One. Čo na topánky hovorí, ako sa jej behalo a či sa vráti späť ku Kayano alebo už ARAHI nedá z ruky (čítajte z nohy) sa dozviete v článku nižšie.

Na prvý pohľad ma bežecké topánky Hoka One One ARAHI 6 zaujali svojim nápadným vzhľadom. Ako ja hovorím, rovnako dôležité, ako výkon v športe je aj to, ako pri športe vyzeráme. A musíte uznať, že tento model v dámskom variante vyzerá viac ako dobre. Keď som bola oslovená s ponukou na testovanie tohto modelu, povedala som si, prečo nie, na Kayano určite nemajú, ale aspoň sú pekné (smiech).

Na prvú "zoznamovačku" som vyrazila v ARAHI vyčistiť prehltenú hlavu na zhruba dvoj hodinovú prechádzku. Pýtate sa, prečo som si myslela, že na Kayano mať nebudú? Pri prvom pohľade na model si všimnete, aká je topánka mohutná. Poviete si, že odpruženie je veľmi výrazné, topánka teda bude až veľmi mäkká a teda nestabilná. Ihneď po prvom obutí som sama seba z tohto omylu vyviedla. Topánka je síce mohutná, ale naopak vďaka výraznejšiemu rozšíreniu podrážky pevne stojíte na zemi a členky nemajú pod odpružením tendenciu utekať dovnútra. Čo sa nám plochonožcom stáva dosť často ak máme príliš mäkkú topánku.

Prechádzka bola viac než príjemná, vďaka dostatočnej šírke topánky v oblasti špičky, ma nijako neškrtili ani som nemala pocit, že topánky musím „prešliapnuť“. Naopak sedeli na nohe ako uliate, a chvíľkami som mala pocit, že mi noha s topánkou zrástla.

Hoka One One ARAHI 6
bežecké topánky Hoka One One ARAHI 6
topanky Hoka One One ARAHI 6

Toto bolo samozrejme podmienené aj tým, že sme sa už z minulosti poučila a zaobstarala si veľkosť s 1,5 cm nadmerkom. Nemyslite si, aj ja som mala obdobie, keď som si myslela, že veľkosť topánky je rovnaký ako dĺžka mojej nohy. Moje prsty by vám o tom mohli rozprávať. A tak som sa zo svojho presvedčenia, že mám veľkosť EUR 38,5 dostala až k dnešným EUR 40 (smiech). A poviem Vám, uff, moje staré bežecké topánky putovali o dom ďalej.

V mnohých popisoch modelu ARAHI 6 sa uvádza, že sa jedná o prekvapivo ľahkú topánku, a aj keď papier znesie všetko, v tomto prípade môžem len potvrdiť. Po chvíľke, keď som mala topánky na sebe som o nich ani nevedela a ako som uviedla vyššie, dokonca som mala pocit, že mi zrástli s nohou.

Keď nám to spolu tak šlo na prechádzke, rozhodla som sa, že si topánky vezmem na polmaratón, ktorý sa zhodou okolnosti konal v rovnaký mesiac v našom meste. Aj keď by som si bežne netrúfla na preteky vziať "neprešliapnutú" topánku, riskla som to. Chybu som určite neurobila. Vďaka skvelému tlmeniu, perfektne riešenej geometrii topánky som si závod užila. Po celý čas pretekov som ani na chvíľu nepocítila akýkoľvek zlý dojem z topánky, nohy mi nezatuhli, takže keby mi nedochádzal dych, ktorý je skôr o kondícii, na ktorej musím málinko zapracovať, doletela by som do cieľa ako vták.

Ak je niečo, čo ma na Hoka One One ARAHI 6 fakt baví, tak je to pätový golier, ktorý je u tohto modelu novo tvarovaný a na Achillovej päte sedí skvele. Tento pätový golier skvele podporil celkovú stabilitu a pocit, že Vás topánka naozaj podrží. Aj keď mám s týmto golierom aj negatívnu skúsenosť, kedy som si len pre taký malý výklus vzala do topánky nízke členkové, bavlnené ponožky a domu sa došmajdala s krvavou pätou. Nemôžem sa však hnevať na ARAHI, ale na seba že jo? Všetci vieme, že členkové ponožky do bežeckej topánky nepatria a je potrebné mať poriadne ponožku určené na beh. Takže poučenie pre mňa. 😊

Na záver musím povedať, že som veľmi príjemne prekvapená, a aj keď som si myslela, že tento model má iba kvalitu pekného vzhľadu, vie Vám ponúknuť oveľa viac. Takže si ich v botníku určite nechám a moje Kayano sa budú musieť zmieriť s konkurenciou.

Hodnotenie: 9 / 10

TIP: Vhodné aj pre vachrlaté členky, pretože majú nielen skvelé odpruženie, ale aj výborný stabilizačný systém.

(+) superpohodlný, priedušný zvršok

(+) pätový golier novo tvarovaný podľa Achillovej päty

(+) vynikajúce tlmenie

(+) nižšia hmotnosť

(+) nápadný vzhľad

(-) mohutnejší vzhľad