Prečo sa saunovať?

V dnešnej dobe sú sauny ľuďom prístupné prakticky všade po svete. Už niekoľko rokov ich v rámci svojich služieb ponúka veľké množstvo rekreačných či relaxačných stredísk, fitness centier, hotelov, salónov krásy a plaveckých zariadení. Existuje niekoľko druhov saunovania, pričom každý z nich stojí na inej procedúre.

  1. Fínske sauny
  2. Parné sauny
  3. Biosauny
  4. Infrasauny
  5. Kryosauny

Ich popularita naprieč spoločnosťou neustále rastie a čím ďalej tým viac ľudí si uvedomuje význam, ktorý pre nás predstavujú. Niektoré prevádzky majú dokonca stálych návštevníkov, ktorí sa schádzajú pravidelne každý týždeň v rovnaký čas a vytvárajú tak komunitu. Poďme sa spoločne pozrieť na hlavné benefity chodenia do sauny a prečo sú pre naše zdravie také prospešné.

  1. Zbavíte sa stresu
    Je dokázané, že sauna pomáha regulovať stres. Pobyt v nej Vám pomôže lepšie sa vyrovnať s vnútorným napätím aj úzkosťami.
  2. Predídete respiračným ochoreniam
    Pri štúdiách vplyvu pary na ľudský organizmus sa zistilo, že parné sauny môžu výrazne prispieť k liečbe ťažkostí horných dýchacích ciest, minimalizovať symptómy astmy, vedia uvoľniť hlieny a zahnať bolesť v krku.
  3. Podporíte regeneráciu
    Sauna býva neoddeliteľnou súčasťou procesu regenerácie vrcholových športovcov. Horúci vzduch má priaznivý vplyv na svalstvo, ktoré sa jeho pôsobením uvoľní. Práve z tohto dôvodu sa krátkodobý pobyt v saune odporúča pred regeneračnými masážami.
  4. Podporíte imunitu
    Ľudské telo sa dokáže do určitej miery zbavovať škodlivín samo. Saunovanie však tento proces môže značne urýchliť. Vo vzduchom vykurovanej horúcej miestnosti sa aktivujú potné žľazy, čím začne dochádzať k vyparovaniu nežiaducich látok von z tela. Sauna tiež prospieva nášmu srdcu, napomáha znižovať krvný tlak, zlepšuje činnosť krvného obehu, čo sa pozitívne podpisuje na chode celého kardiovaskulárneho systému.
  5. Zmiernite kožné ochorenie
    Procedúra saunovania podporuje tvorbu kolagénu. Z povrchovej časti pokožky sa vplyvom horúceho vzduchu vyparujú nežiaduce prvky, čím dochádza k jej regenerácii. V dôsledku toho potom máme hladšiu lepšie vyživovanú a hydratovanú pleť.

Z hygienických dôvodov sa v saunových priestoroch odporúča používať nazúvaky. Aj tie nájdete v našej ponuke: