Modré svetlo a jeho vplyv na naše zdravie

Dľžka čítania: 4 min | Autor: Anna

Žijeme v čase, keď sa vyhnúť neprirodzenému modrému svetlu je prakticky nemožné. V našom dennom živote väčšina z nás zápasí s displejmi a monitormi. Po celú dobu našej evolúcie sme sa adaptovali na prirodzené prostredie, ale technické inovácie nám to narúšajú. Čo je to modré svetlo, aký vplyv má na náš cirkadiánny rytmus (biologický rytmus), spánok, ktorý má následne vplyv na naše celkové zdravie a mnoho ďalších zaujímavých informácií sa dozviete v našom článku.

Kvalitné svetelné podmienky sú už dlhšiu dobu považované za významný faktor ovplyvňujúci ľudské zdravie. Svetlo je dôležitý vonkajší faktor, ktorý má vplyv na náš cirkadiánny systém. Nevhodné svetelné podmienky môžu viesť k desynchronizácii cirkadiánnych rytmov, k zdravotným problémom a narušenému spánku. Nedostatok spánku či zlá kvalita vedú k pocitu únavy, zhoršenej pozornosti a výkonnosti. Nech už sa venujete akémukoľvek športu, mali by ste spozorniť, pretože modré svetlo má veľký vplyv na kvalitu spánku a celkovú regeneráciu tela!

Čo je to modré svetlo?

Keď si predstavíte biele svetlo, ktoré vyžaruje slnko, to je zložené zo všetkých farieb viditeľného spektra a je možné ho na ne tiež rozložiť, dobrým príkladom je dúha. Svetlo sa skladá zo siedmich spektrálnych farieb: fialová, indigová modrá, modrá, zelená, žltá, oranžová a červená. My sa budeme zaoberať tým modrým svetlom.

Modré svetlo je všade! Slnečné svetlo je hlavným zdrojom modrého svetla, avšak existuje mnoho umelých zdrojov. Modré svetlo produkujú obrazovky telefónov, notebookov, televízií, tabletov. Modré svetlo vyžarujú aj úsporné, klasické žiarovky a väčšina umelého osvetlenia. Vystavenie sa modrému svetlu z digitálnych obrazoviek a umelého osvetlenia je neprirodzeným svetelným zdrojom. Svetlo z displeja cez očnú sietnicu večer posiela do mozgu signál, že nie je noc a telo si tak myslí, že je deň. Prísun modrého svetla vo večerných hodinách negatívne ovplyvňuje nástup melatonínu a zhoršuje tak kvalitu spánku. Miera škodlivosti tohto svetla závisí od množstva, ktoré dopadá do oka. Existujú možnosti, ako prísun modrého svetla obmedziť.

Rozklad svetla

Pozitíva modrého svetla:

Avšak na modré svetlo nemôžeme pozerať iba negatívne. Modré svetlo má aj pozitívne účinky napr. pri šoférovaní v nočných hodinách, kedy nás prebúdza, zvyšuje mieru pozornosti a bezpečnosti. Vo verejnom osvetlení má tiež pozitívny vplyv na bezpečnosť v danej lokalite, občania sa tak cítia lepšie a bezpečnejšie. Tiež nemôžeme zabudnúť, že svetlo na verejnosti nám umožňuje sa orientovať v danej oblasti.

Je modré svetlo vždy zlé?

Nie, všetko modré svetlo nie je zlé. Výskumy ukazujú, že viditeľné svetlo zvyšuje bdelosť a pomáha pamäti aj kognitívnym funkciám. Navyše zlepšuje náladu! Vystavenie sa modrému svetlu počas dňa pomáha udržiavať zdravý cirkadiánny rytmus. Vyhýbať by sme sa mu teda mali najmä v podvečerných a nočných hodinách.

Ako obmedziť modré svetlo:

Ideálne je 2-3 hodiny pred spánkom úplne zamedziť prísun modrého svetla - odložiť mobil, počítač, televíziu a nesvietiť umelým osvetlením. Večer je teda vhodné si naordinovať digitálny detox a zhasnúť. Toto je, ale pre mnohých z nás úplne nereálny scenár. Máme tu pre vás tipy, ako aspoň obmedziť prísun modrého svetla:

  1. Jedným zo spôsobov, ako je možné zmierniť účinok svetla na cirkadiánny systém je blokovať modrú časť farebného spektra pomocou oranžovo sfarbených okuliarov, ktoré zamedzujú priepustnosť modrého svetla. "Nosenie oranžovo tónovaných okuliarov večer počas troch hodín v priebehu dvoch týždňov významne zlepšilo subjektívnu kvalitu spánku u skupiny adolescentov tráviacich večer pred monitorom" (van der Lely et al., 2015)
  2. Existujú typy osvetlenia, v ktorých je obmedzená modrá zložka svetla. Svetlo z tohto zariadenia (žiarovky) je oranžové.
  3. Na niektorých digitálnych zariadeniach je možné v nastavení obmedziť modré svetlo. Ďalej sú k dispozícii aplikácie, ktoré si môžete do mobilu nainštalovať a znížiť vplyv modrého svetla na vašu sietnicu.

Ako zlepšiť športový výkon pomocou svetla?

Športovci určite vedia, že dobre sa vyspať má dôležitý vplyv na regeneráciu a je zásadný pre športový výkon.

Či už športujete profesionálne alebo amatérsky, tak pre vás budú zaujímavé tipy, ako môžete zlepšovať svoju výkonnosť, vytrvalosť a regeneráciu. Základom je samozrejme kvalitný spánok, ktorý ide ruka v ruke s obmedzením prísunu modrého svetla, avšak na jeho celkovú kvalitu má vplyv mnoho ďalších faktorov ako napr. kvalitná a pestrá strava.

Terapia červeným svetlom má nasledujúce benefity:

Terapia červeným svetlom pomocou LED panelov je moderná metóda na maximalizáciu energie, regenerácie, výkonnosti, spánku, mladistvého vzhľadu a mnoho ďalšieho. Existujú rôzne typy terapie červeným svetlom. Popíšeme vám ďalšie benefity, nielen pre športovcov, ktoré červené svetlo prinášajú:

  • Pomáha vytvárať kolagén – spomalenie vzniku vrások a zlepšenie zdravia kĺbov napr. u osôb trpiacich artritídou.
  • Rýchlejšia regenerácia svalov po tréningubehanífutbale atď.
  • Podporuje hojenie rán.

V tomto článku sme uviedli, čo je to modré svetlo, čo ho vyžaruje, a že nemá iba negatívne stránky. Dali sme vám tipy, ako a kedy modré svetlo eliminovať, aby ste zamedzili škodlivým vplyvom tohto svetla. Ako je dôležité si nenarušovať cirkadiánny rytmus tela a kvalitnejšie sa vyspať, pre maximalizáciu regenerácie po športových aj bežných denných výkonoch. Na záver sme vám predstavili, terapiu červeným svetlom a aké má benefity. Dúfame, že ste si z tohto článku odniesli nejaké zaujímavosti o svetle.

poulicne-lampy-svetlo
displej-svetlo
duha-svetelne-spektrum

Zdroje: 

MICHAL ŠMOTEK, JANA KOPŘIVOVÁ, PETER ŠÓŠ, 2016. Vliv modrého světla na cirkadiánní systém, spánek a kognitivní činnost

Modré světlo [online]. [cit. 2022-04-27]. Dostupné z: http://modresvetlo.cz/

van der Lely S, Frey S, Garbazza C, et al. Blue blocker glasses as a countermeasure for alerting effects of evening light-emitting diode screen exposure in male teenagers. J Adolesc Health 2015; 56(1): 113–119

Hamblin MR. Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation. AIMS Biophys. 2017;4(3):337-361. doi:10.3934/biophy.2017.3.337