KINEZIOLOGICKÉ TEJPY

Info 11.2.2019

UŽ STE SA NIEKEDY STRETLI S NÁZVOM KINEZIOTAPING?

Správny názov je Kineziologický tejp, anglicky Kinesiology tape. Môžete sa ale stretnúť aj s názvami ako je Kinesio tejp alebo Kinezio tejp.

Tejpování je fyzioterapeutická metóda, ktorej úlohou je predovšetkým uvoľniť namáhané a preťažené svaly. Ďalším využitím je spevnenie svalov, a to v prípadoch, keď sa človek pripravuje na športový výkon, na túru či iný náročný pohyb.

Tejpovací pásky sa vyrábajú z bavlny (často z biobavlny) a antialergeního akrylátového lepidla. Tejpovací pásky boli navrhnuté tak, aby boli silné ako koža a rovnako tak pružné. Vďaka tomu je prakticky necítime a neobmedzujú nás v pohybe. Na tele vydrží zhruba 3-5 dní, niekedy aj dlhšie, potom je potrebné ich vymeniť za nové. Odporúča sa nechať si 24 hodín na regeneráciu a tejp po túto dobu vynechať.

Kvalitné tejpovacej pásky by sa mali dať zväčšiť o 40 - 60% svojej dĺžky a pri naťahovaní nesmie dôjsť k přetráhání vlákien v pozdĺžnom tvare.

Ako nám tejpovaní môže pomôcť?

Ako sme už spomenuli, tejpovanie najčastejšie využívajú športovci či aktívni ľudia, ktorí potrebujú dosiahnuť optimálneho výkonu. V tomto prípade tejp do istej miery zabráni bolesti pri výkone a pomôže v ochrane preťaženej časti tela alebo miestam po zranení. Tejpovanie nie je však určené len profesionálnych športovcov, ale využiť ho môžu aj športovci rekreačné. Tejpovanie pomáha spevniť poranený kĺb, zmierniť a zmenšiť opuchy, pomáha pri hojení jaziev a prispievajú k lepšiemu držanie tela a získanie určitej koordinácie.

 

Tejp sa delia na dva základné druhy.

  1. Fixační tejpy jsou silné lepící náplasťové pásky, které nejsou pružné a slouží k pevné fixaci tkáně. Jsou velmi silné a tvrdé v tahu, ale dají snadno odtrhávat v podélném i příčném směru
  2. Kineziologický tejp pracuje se svaly, chrání klouby a zmenšuje otoky. Při správné aplikaci tejp sval uvolní, podpoří regeneraci a tak dojde k rychlejšímu hojení celého svalu nebo tkáně.

Aký tejp zvoliť?

Naše doporučení je jednoduché, za nás vyhrává značka TEMTEX , která jasně vede v poměru výkon/cena.

Ako sa líši farby Tejpovací pások?

Jednotlivé farby sa v ničom nelíši a všetky majú rovnaké vlastnosti.Ovšem môžu sa rôzniť určitým druhom vplyvu, a to psychologickým. Každá farba v človeku vyvoláva nejaký pocit, napríklad modrá farba chladí, červená alebo ružová naopak hrejú. Preto ľudia často volia farbu práve podľa pocitu, obľúbenosti, sympatií, niekto napríklad podľa toho, či chce tejpovania diskrétne alebo mu nevadí, že je na prvý pohľad vyčnievajúce.

Náš tip: Temtex TAPE CLASSIC 003 béžováTemtex TAPE CLASSIC 005 modráTemtex TAPE CLASSIC 006 

Ďalšie články