Cvičenie v tehotenstve

Predtým sa považovalo, že cvičenie v tehotenstve môže byť nebezpečné pre plod aj matku. V dnešnej dobe sa ale odborníci zhodujú, že opak je pravdou. Pokiaľ žena nie je v rizikovom tehotenstve alebo nemá iné zdravotné problémy, je pohyb naopak prínosným pre ich zdravie. Ak bola aktívna pred začiatkom tehotenstva netreba so športom skoncovať ba naopak. U zdravých žien platí, že cvičenie v tehotenstve je prospešné pre fyzické aj psychické zdravie. Dobre zvolený pohyb pomáha uľavovať od bolestí chrbta, bedrových kĺbov, odbúrava stres a zlepšuje náladu. Existuje aj cvičenie pre tehotné, ktoré je dobrou prípravou na pôrod.

Naozaj je cvičenie v tehotenstve bezpečné a čomu sa radšej vyvarovať?

Ako už sme uviedli, pokiaľ nemáte zdravotné problémy a vaše tehotenstvo je bezproblémové, fyzickým aktivitám sa nemusíte brániť. Dôležité je len vedieť, ktorým cvikom a pohybovým aktivitám sa radšej vyhnúť. Tehotná žena by sa mala vyhýbať fyzickým aktivitám, pri ktorých dohádza k otrasom, prudkým pohybom alebo hrozí pád či náraz. Zabudnúť by ste preto radšej mali na cyklistiku, korčuľovanie, jazdu na koni, loptové hry, extrémne športy aj beh. Pokiaľ, ale žena behala už pred tehotenstvom a pokiaľ sa jedná o zdravý plod, beh neuškodí. Avšak každá žena je iná aj ich tehotenstvo sa budú líšiť. Preto univerzálnou radou je: počúvajte svoje telo a ono vám povie. Rozhodne to ale nie je vhodný čas na to s behaním začať. Dôležité však je vaše plány najprv skonzultovať so svojím lekárom, počúvať signály svojho tela a nepreťažovať sa.

Aké je vhodné cvičenie v tehotenstve?

V tehotenstve je dobrá akákoľvek fyzická aktivita alebo pohyb, ktoré zodpovedajú telesnej kondícii ženy, jej predchádzajúcim športovým činnostiam, ktoré neohrozujú bábätko a baví vás. Pokiaľ žena bola pred otehotnením aktívna, môže v športovaní po konzultácii s gynekológom do veľkej miery pokračovať. Naopak nastávajúce mamičky, ktoré pred tehotenstvom veľmi nešportovali, by mali so športom začínať pomaly. Všeobecne sa odporúča skôr pravidelný pohyb/cvičenie ako občasná náročná aktivita.

Vhodné aktivity

Všeobecné rady

V tehotenstve sú dobré cviky, ktoré len mierne posilňujú brušné svaly. Odporúča sa tiež posilňovanie svalov končatín, zadku, chrbta, hrudníka a panvového dna. Pri všetkom cvičení by sa malo dbať na správne dýchanie. Skvelou a prirodzenou formou pohybu je aj prechádzka, počas ktorej nikdy neuškodí mierne preťahovanie svalov. Žena by sa naopak nemala do cvičenia nútiť, pokiaľ pri ňom pociťuje bolesti alebo sa práve necíti dobre. Pri výbere cvičení pre tehotné je vhodná konzultácia s gynekológom, pôrodnou asistentkou alebo osobným trénerom. Na telesné aktivity by mala žena zvoliť pohodlné a voľné oblečenie, vhodnú športovú podprsenku a taktiež vhodné doplnky.