Cestné vs trailové boty

Info 13.8.2019

Leto, slniečko, krásne počasie a bežecká sezóna v plnom prúde. Proste a jednoducho ideálny čas na nejaký ten beh. Ale viete, či beháte v správnej obuvi? Čím ďalej tým častejšie sa totiž stretávame s výberom zlé obuvi na daný povrch, a preto sme si pre Vás pripravili pár informácií o rozdieloch bežeckej obuvi, predovšetkým rozdiely medzi obuvou terénnou a silničnou.

Cestná obuv

Táto obuv je stvorená k behu na pevnom povrchu. Poradíte si vďaka nej s nástrahami cyklotrás a mesta. Podrážka je vyrobená z veľmi odolnej gumy, ktorá je schopná odolávať silnému treniu asfaltové plochy. Nad ňou sa nachádza veľmi dobré tlmenie, či už z peny pasívny, aktívny, alebo gélu. Vďaka tomuto tlmenie je Vaše zdravie chránené pred nástrahami pevnej cesty. V poslednom rade je tu zvršok, ktorý je mnohokrát veľmi široký. Je vytvorený z jemnej sieťoviny, vďaka ktorej si topánka drží po celú dobu behu veľmi príjemnú klímu a nevadí ani beh po rozpálenom asfalte.

Odporúčame:

Asics GEL NIMBUS 21

Asics KAYANO 26

Terénna (trailová) obuv

Milujete blato, príroda je pre vás to pravé a zdolávanie aj tých najväčších kopcov do Vás pumpuje endorfín? Tak trailová obuv je pre Vás ideálna! Podrážka je tvorená z mäkšieho materiálu, ktorý obsahuje kolíky, ktoré sa v teréne borí do zeme a zlepšujú stabilitu. Počíta sa tu s mäkším podložím, takže je tu menšie tlmenie, ktoré je ale kompenzované zvrškom topánky. Zvršok je často z veľmi odolnej sieťoviny, aby Vás neohrozila žiadna nástraha lesa. Je podstatne užšia ako u cestných topánok, aby Vás topánka podržala aj pri behu v tom nenáročnějším teréne.

Odporúčame:

Nike AIR ZOOM PEGASUS 36 TRAIL

adidas TERREX AGRAVIC FLOW

Pár dôvodov, prečo neodporúčame topánky zamieňať

Cestné topánky

  • Zvršok je z jemnej sieťoviny, ktorá sa veľmi jednoducho v teréne pretrhne.
  • Môže tu nastať aj riziko, že by Vás mohla napríklad ostrá vetvička poraniť.
  • Široký strih Vás pri behu nepodrží a bude Vám v topánke kĺzať noha.
  • Podrážka je plochá a môže kĺzať či už na lístie, blate, alebo kamene.

Trailovej topánky

  • Podrážka je z mäkkého materiálu, ktorý sa pri behu na ceste veľmi rýchlo zničí a topánka stráca svoje vlastnosti v teréne.
  • Zvršok je silný a v topánke bude od rozpáleného asfaltu veľmi nepríjemné klímu.
  • Znateľne slabšie tlmenie, než u cestných topánok.

Ku konečnému zhrnutie Vám vždy odporúčame používať topánku na daný povrch.

Ďalšie články