Behanie v zime a ako sa obliecť?

Dľžka čítania: 4 min | Autor: Anna

Neexistuje zlé počasie na behanie, len zle oblečený bežec.

Behanie v zime av chladnom počasí si vyžaduje väčšiu dávku motivácie a plánovania, ako sa obliecť. Avšak ten chladivý vzduch po chvíľke keď sa Vaše telo zahreje, je príjemne osviežujúce a dodá Vám potrebnú dávku energie, ktorú v zime potrebuje každý z nás. A na záver ten pocit tepla domova je neskutočný.

Pre zimné obdobie sú typické krátke dni, dlhé noci a chladnejšie počasie. Tma či zima môže byť pre rad bežcov určitou prekážkou, s ktorou treba dopredu počítať. Existuje pár spôsobov, ako na behanie v zime a tme vyzrieť. Pripravili sme pre Vás tipy, ako sa nenechať odradiť chladným počasím alebo tmou.

V čom chodiť behať v zime?

Oblečenie v akom je príjemné behať v zime sa trochu líši oproti tomu, v čom ide bežec behať na jar. Obliecť sa tak, aby vám bolo pri behaní v chladnejšom počasí "tak akurát" je niekedy oriešok. Pokiaľ sa Vám to nepodarí odhadnúť, môže sa stať, že vám bude zima, alebo naopak horúco. Všeobecné odporúčanie je, že bežec by sa mal obliecť na behanie, tak ako by bola vonkajšia teplota o 10 °C vyššia. Vďaka fyzickej aktivite sa totiž po nejakej dobe telo zahreje a pri behu už vám bude dobre. Mrknite sa teda na vonkajšiu teplotu a odhadnite situáciu.

Ako správne vrstviť oblečenie na beh? Myslite na pravidlo "troch vrstiev" niekedy nazývané "cibuľový princíp 1-2-3", ktorú prvýkrát predstavila svetu značka Craft. Je oveľa lepšie zvoliť viac tenších vrstiev ako menej hrubých.

  1. Základ je základ. Priamo na telo zvoľte napríklad teplejšie legíny a kompresné tričko s dlhým rukávom alebo kvalitné funkčné prádlo. Základná vrstva je v prvej línii a musí teda efektívne odvádzať pot. A to buď do okolia, alebo do druhej vrstvy. Je vhodné, aby tričko bolo obtiahnuté na tele. Obopnuté tričko má okrem efektívnejšieho odvodu potu aj lepšie termoregulačné vlastnosti. Táto vrstva by mala byť z funkčného syntetického materiálu alebo z merino vlny. Bavlna nasáva pot a nie je na šport ideálna.
  2. Izolačná vrstva. Ďalej na to príde druhá vrstva, tá má za účel zahriať organizmus. Ideálna je potrebná funkčná mikina. Napriek tomu, že má izolovať, musí opäť pot odvádzať od tela do vrchnej vrstvy alebo okolia. Bavlna teda opäť nebude dobrou voľbou, tá akurát nasaje pot, sťaží a rozhodne potom neplní hrejivú funkciu.
  3. Ako poslednú vrstvu vezmite napríklad ľahkú nepremokavú bundu. Tá má primárne ochrannú funkciu. Akú bundu na behanie v zime? U búnd môžete vyberať z niekoľkých základných parametrov: vodeodolnosť, vetruodolnosť, priedušnosť, hmotnosť, cena. Medzi najčastejšie typy týchto búnd patria: softshell bundy či vetrovka.

A čo nohy?

Pri nohaviciach je to pomerne jednoduchšie, čím väčšia zima, tým teplejšie. Do cca 5 ° C si vystačíte s relatívne tenkými legínami, pokiaľ mrzne, hodiť sa Vám budú zateplené legíny. Bežci, ktorí nechcú vyzerať ako baletka, môžu vyberať z voľnejších nohavíc alebo cez legíny obliecť ešte šortky.

Bežecké topánky zvoľte podľa situácie a terénu, pokiaľ je sneh alebo mokro zvoľte najlepšie tie s GORE-TEX® úpravou. Pokiaľ pôjdete behať po mestskom parku alebo na cyklotrase, kde sa sneh drží len krátko. Poslúži vám v pohode aj tréningové cestné topánky. Avšak, ak máte radšej terén, behanie v prírode alebo ste obeťami snehovej kalamity, rozhodne sa Vám budú hodiť trailové topánky. Jeden z najvýraznejších rozdielov je vzorka podošvy, ktorá sa tak nešmýka v snehu alebo blate a lepšie vás podrží v namáhavejšom teréne. Do bežeckých topánok môžete zvoliť teplejšie ponožky.

O svoje milované bežecké topánky nezabudnite poriadne pravidelne starať a impregnovať! Nielenže zvýšite nepremokavosť obuvi, ale zvýšite tak aj ich celkovú životnosť a budú sa Vám lepšie udržovať v čistote. U nás v AD Sport ponúkame a odporúčame značku Collonil, ktorá už viac ako 100 rokov neustále posúva ich technológie vpred v záležitostiach spojených so starostlivosťou o obuv a materiály.

V neposlednom rade nezabudnite na rukavice a čiapku alebo čelenku. Bez zakrytej hlavy strácate určité množstvo telesného tepla.

Ako vyzrieť nad tmou?

Všeobecne za zníženej viditeľnosti nezabúdajte na reflexné prvky, ktoré sú pre vašu bezpečnosť vonku nevyhnutné! Pri behaní po cestách nezabudnite na oblečenie s reflexnými prvkami. Vďaka tomu budete lepšie viditeľní pre okolitých vodičov či cyklistov.

  • Behajte ráno ešte pred školou či prácou.

Pokiaľ Vám to zamestnávateľ alebo flexibilnejšie povolanie umožní behajte ráno za svetla. Nielen že vás ranný výkon nakopne po celý deň, ale navyše už budete mať splnenú fyzickú dennú aktivitu a nemusíte na to celý deň myslieť.

  • Naplánujte si cestu v osvetlenom prostredí, kde môžete behať aj za tmy.

Nejaký mestský park, cesta pozdĺž rieky alebo osvetlené uličky budú skvelou voľbou.

  • Vybehnite do známeho prostredia v tme, ale nezabudnite na čelovku a reflexné prvky!

Pokiaľ nie ste priaznivcom mestských či pouličných trás a milujete prírodu, tak sa jej nebojte ani za tmy, ale rozhodne sa vybavte čelovkou. Možno svoju trasu poznáte takmer naspamäť, ale napriek tomu sa môže stať, že vás v lese prekvapí nerovnosť či kameň, o ktorý môžete zakopnúť.