Vyšlapnite si do prírody s topánkami, ktoré Vás podrží!

Info 1.4.2020

Či už vyrážate na horskú túru s rodinou do Tatier, alebo len tak do lesa za mesto, základom Vašej výpravy by mali byť kvalitné topánky!

Vyberte si topánky v ktorých svoju výpravu zvládnete a žiadne prekážky v podobe rozbahneného povrchu, ostrých kameňov či nepriazni počasia Vás nezastaví.

Outdoorové topánky, trekové topánky, pohorky. Označenie je veľa, ale kto sa v tom má vyznať? V podstate sa jedná o rovnakú kategóriu topánok, ktoré sa vyznačujú funkčnými vlastnosťami vyvinutými pre terén, ktorý nás pri výšľapu na obľúbenú horu môže stretnúť.

Príroda je nevyspytateľná a počasie v horách sa mení každú chvíľu, preto je naozaj potrebné obuť si kvalitnú obuv. Môžete mať skvelý batoh, nepremokavú bundu, ale ak budete mať topánky, ktoré Vás budú tlačiť, pri šliapnutia do kaluže Vám promoknou a ucítite každý kamienok z prechádzky lesom sa stane zlý sen.

SPRÁVNE TOPÁNKY SÚ DO HOR TO NAJDÔLEŽITEJŠIE!

Na čo by ste teda pri výbere mali myslieť?

TERÉN 

Ak sa chystáte na chôdzu po nespevnených cestách aj mimo nich, beh, lezenie, jazdu na bicykli, postačí Vám ľahké outdoorové topánky. Topánky nemajú tak tuhú podrážku a sú vyrobené z kombinácie textilu a kože. Na prechádzky lesom či menej náročné turistické chodníky sú tieto topánky ideálne. Nohy sú v pohodlí a pekne dýchajú! V ťažkom teréne Vám však nohy v oblasti členku moc nezabezpečí ani neposkytnú takú stabilitu, ako členkové topánky.

Náš tip ! 

Outdoorové topánky pro DÁMYOutdoorové topánky pro PÁNOV

 

Do stredne náročného terénu odporúčame zvoliť trekové topánky, ktoré Vám zaisti výrazne väčšiu stabilitu, vďaka členkové úprave. Sú dostatočne priedušné a ľahké, nie sú tak tuhé a tvrdé ako pohorky. Trekové topánky môžu byť celokožené, alebo kombinujem kožu s textilem.Tyto topánky oceníte ak sa chystáte na výpravu po Slovenských horách v jarnom, letnom aj jesennom období, zvládnu však aj chladnejšie a zimné podmienky.

Ak si trúfate do ťažkého terénu a vyrážate s ťažkým batohom zvoľte pohorky! Zo všetkých uvedených typov obuvi majú najtvrdší podrážku, a najvýraznejšie vzorka podrážky. Topánky sú opatrené gumovou ochranou proti okopaniu topánok a sú tvorené celokoženou konštrukciu s minimom švu.

 

VHODNÁ VELIKOSŤ 

Topánky kupujeme vždy o trochu väčšie, ak máte prsty v špičke, za pätu by sa mal zmestiť prst. Odporúčame topánky kupovať v popoludňajších hodinách, noha po celom dni mierne opuchne, zaistí sa Vám tak výber s dostatočnou veľkosťou rezervou.

 

STRIH TOPÁNKY

Výber obuvi neuponáhľajte! Než sa vydáte na túru, topánky si doma alebo v obchode dôkladne vyskúšajte, prejdite sa v nich a vnímajte, každú nesúmernosť či šev, ktorý by Vás po pár hodinách chôdze v teréne mohol veľa rozhnevať. Pri zatlačení holene dopredu je dôležité, aby jazyk neuhýbal na stranu alebo nepríjemne netlačil. Noha by mala byť v topánke pevne ukotvená, ak je topánka príliš voľná, pri chôdzi z kopca môže dochádzať k jej zosunutiu do oblasti špičky a nepríjemnému otlačeniu až deformity prstov.

 

HMOTNOSŤ

Hmotnosť obuvi je priamo úmerná náročnosti terénu, ktorý sa chystáme zdolať. Myslime teda na to, že príliš ťažké topánky v ľahkom teréne nás zbytočne unaví a ľahké, nestabilné topánky v ťažkom teréne nás dostatočne nepodrží!

Vode odolná membrána býva u tohto typu topánok samozrejmosťou. Pozor však na vrchný materiál, ktorý má tendenciu vodu absorbovať a tým zvyšovať hmotnosť obuvi. Ak sa chystáte do naozaj ťažkých podmienok, odporúčame poradiť sa pri výbere s odborníkmi. Spolu s obstaraním si kvalitnej obuvi nezabúdajte ani na kvalitné ponožky!

 

Ako vybrať topánky, ktoré Vás nezradia už viete! Nezostáva než vyraziť a hlavne si to užiť!

 

Šťastnú cestu a pevný krok!  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie články