CRAFT

Craft je švédsky výrobca športového funkčného oblečenia. Túto značku založil roku 1977 na juhozápade tejto severskej krajiny Anders Bengtsson v centre textilného priemyslu, v meste Borås, v rodisku slávnej švédskej vícebojařky a olympijskej víťazky v sedmiboji Caroliny Cluftové. Zakladateľ spoločnosti Bengtsson pracoval v tej dobe na zvláštne armádne zákazke. Jeho úlohou bolo vymyslieť odev, ktorý by dokonale chránil pilotov kráľovského letectva pred mrazom, ak by boli nútení sa katapultovať z kokpitu stíhačiek. V takom prípade by došlo k enormnej zmene ich telesnej teploty, a to dokonca o viac ako 50 stupňov. Za takýchto podmienok by sa jednoducho sa veľmi rýchlo podchladili, pretože by mala tela obalená mokrým odevom. A tak Bengtsson vedel, že ak by sa mu podarilo vyrobiť tkaninu, ktorá dokáže odviesť vlhkosť z vnútornej vrstvy odevu mimo, môže preraziť na trhu.
Produkty z Andersova vývoja, inšpirované vojenským testovaním, sa ukázali ako praktické a boli veľmi žiadané medzi škandinávskymi športovcami. A tak vznikla značka Craft of Sweden, pričom slovo Craft má hneď niekoľko významov - zručnosť a šikovnosť. Ako prvý výrobca funkčného odievania začal presadzovať tiež koncept do troch na seba nadväzujúcich funkčných vrstiev.

CRAFT U NÁS

Prvé kúsky funkčného prádla Craft sa zo Škandinávie dostávali do vtedajšieho Československa ešte za čias totality prostredníctvom orientačných bežcov a bežkárov,
ktorí mali to šťastie vycestovať do západného bloku. Práve vďaka orientačnému behu
sa s produktmi Craft vo Švédsku stretol tiež reprezentant Petr Vavrys, ktorého
ich vlastnosti úplne očarili. Po dlhom naliehaní sa mu podarilo toto nedostatkové a vysoko funkčné oblečenie získať pre Českú a Slovenskú republiku formou obchodného zastúpenia. Viac ako 25 rokov tak švédsky Craft funguje na domácom českom trhu a teší sa z obľuby svojich zákazníkov.

Od roku 1996 sa tento výrobca špecializuje na 3 športové odvetvia: bežecké lyžovanie, beh a cyklistiku. Za 40 rokov existencie sa zmenilo mnohé, avšak filozofia firmy je stále rovnaká: Ponúkať funkčná bielizeň umožňujúci úplne všetkým podávať pri športe maximálny výkon.

Vybrané produkty značky Craft nájdete tiež na našom eshope adsport.sk.