Ako sa vybaviť na CrossFit?

Info 29.1.2020

Pre tých, ktorí absolútne nemajú tucha, čo to CrossFit vôbec je, tak CF je taký funkčný tréning, ktorým sa dá označiť ako cvičenie posilňujúce kompletne celé telo. Nie je teda špecializovaným športom, pretože je zložený z prvkov gymnastiky, atletiky, vzpieranie, veslovanie, powerliftingu s cieľom vynikať vo všetkých oblastiach.

V súčasnej dobe je CrossFit aj tu v SR veľmi rozšírený a obľúbený spôsob tréningu, a je to práve preto, že rozvíja rýchlosť, silu a výbušnosť a môže slúžiť aj ako pomerne účinný nástroj na chudnutie, vyrýsovovánie postavy či k nárastu svalovej hmoty.

Ako začať s CrossFitom?

Naozaj nie je čoho sa báť, a verte, hovoríme z vlastnej skúsenosti. CrossFit ako taký je založený na komunite, preto tu stretnete ľudí naozaj veľmi milé, či už trénerov alebo aj samotné atléty, ktorí sa CF venujú už treba nejakú dobu. Hlavnou myšlienkou, ktorú pocítite snáď v každom gymu, je podpora a týmovost. S CrossFitom môže začať naozaj úplne každý bez akýchkoľvek predchádzajúcich skúseností so športom.

Prvý krok, ako začať, je nutné vybrať si ten správny gym. Nie je moc výnimkou, že je dnes v každom meste viac ako 1 CrossFit box. Stretnúť sa ale môžete aj s gymy, kde označujú lekcie CrossFit ako Cross-tréning, crossxfit apod. Sú to lekcie založené na rovnakom princípe ako CF lekcie, rozdiel je však v tom, že gymy, ktoré ich prevádzkujú nemôžu používať ofiko názov, pretože nemajú zakúpenú CrossFit licenciu.

Na čo je dôležité sa však pred lekcií pripraviť je to, že to bude asi bolieť. Zvlášť človeka, ktorý nie je na fyzický výkon zvyknutý. Lekcie pre začiatočníkov sú samozrejme zjednodušené a prispôsobené tak, aby ste sa najskôr zoznámili so cviky a naučili sa ich správnu techniku, avšak aj tak je dobré sa pripraviť na to, že Vás asi neminú mozole z hrazdy a osi (možno cvičiť aj v mozolnících či rukaviciach), odreté nohy z výskokov na bedňu či z osi, "rozbité telo" a niekedy aj pošramotené ego :D.

Nejaké ďalšie vážnejšie zranenie moc nehrozí, ak sa nezabúda na správnu techniku, rešpektovanie programingu a rady trénerov.

Výsledek obrázku pro CrossFit pull up hands

Ako sa vybaviť na CrossFit?

Dôležité je sa dobre a pohodlne obliecť. Nič špeciálneho nepotrebujete. Ideálne si vybrať niečo, čo máte obľúbené, v čom sa cítite dobre, čo veľmi dobre saje pot a zároveň Vás nebude obmedzovať v pohybe.

Oblečenie

Za nás určite odporúčame tričká s prímesou polyesteru či iné funkčné tkaniny, tričká s mesh panelmi alebo tričká s grafikou vážiaci sa práve ku CrossFitu. Širší výber sme pre Vás pripravili tu.

Čo sa týka spodného dielu, tak ak ste muž, chybu určite neurobíte s pohodlnými tréningovými kraťasmi, ktoré prípadne môžete doplniť kompresným prádlom, pre podporu vašich svalov. Dievčatám určite odporúčame kompresné legíny či tréningové kraťasy.

U žien by sme mali spomenúť ešte športovú podprsenku, pretože support u takto dynamického tréningu bude určite potreba. S výberom tej správnej Vám možno trošku pomôže aj náš článok.

Tak ako každý šport má svoju "módu", tak aj CrossFit v tomto nie je výnimkou. Keď to trošku preženieme, správneho CrossFiťáka spoznáte podľa vysokých vytiahnutých ponožiek. Zladené sú buď k značke oblečenia alebo jeho farbe. Platí ale tiež to, že čím viac crazy a farebné tým asi lepšie. Vysoké ponožky ale nemajú len estetický či inak povrchný zmysel. Ide hlavne o ochranu vášho tela a to práve pred zodranim holene o činku, či debnu alebo o ochranu lýtka pri šplhu na lane.

Výsledek obrázku pro CrossFit socks

Obuv

Čo je ale asi najdôležitejšie, tak správne obutie. U tak špecifického, dynamického a všestranného cvičenia by sme odporúčali topánky naozaj nepodceňovať. Nielenže tým ochránite svoje zdravie, ale ak nebudete mať obuv na CrossFit určenú, môžete si ju už v priebehu pár tréningov zničiť. Takže tu odporúčáme radšej do topánok investovať.

Obuv na CrossFit totiž tlmí nárazy a dopady, neobmedzuje Vás v pohybe, ba naopak ho podporí. Support v správnej topánke pocítite už aj pri cvičení či učení sa vzpieračských techník, šplhu na lane aj pri behu. Predtým sa topánky na CrossFit robili pomerne tvrdé, aby boli dostatočne stabilné pri vzpieračských workoutoch, však tak ako všetko, aj CrossFit sa vyvíja, a je čím ďalej viac všestranný. Preto výrobcovia zameriavajúcí sa na CF vybavenie počúvajú predné CF atlety, a začínajú vyrábať topánky viac všestranné. Teraz sú CrossFitové topánky veľmi komfortné, dajú sa nosiť celý deň, zároveň ale nestratili na svojej funkčnosti. Ak sa bojíte investovať hneď na začiatku do topánok, pretože neviete, či Vás tento šport chytí, nezdráhajte sa ani tak, topánky môžete potom využiť na mnoho ďalších športov, a to práve vďaka ich univerzálnosti.

Topánky na CrossFit vyrábajú v podstate 2 značky a to Reebok a Nike.

U Reeboku sa jedná o topánky Reebok CrossFit Nano, u ktorých momentálne najnovší model je Nano 9.0, onedlho nám ale značka predstaví aj Nano X čiže Nano 10.

Nike svoje topánky na CrossFit pomenoval trošku viac pútavo - a to Metcon. Aj tu máme na sklade už niekoľko modelov. Pánske METCON 4 XD, Pánske METCON 4 PREMIUM alebo vyšší, aktuálny model Pánske METCON 5 AMP alebo Pánske METCON 5.

Pre ženy ponúkame Dámske METCON 4 W, Dámske METCON 4 PREMIUM alebo tiež vyšší model v krásnej farbe a to Dámske METCON 5 AMP.

Související obrázek

Ak to s CrossFitom budete myslieť naozaj vážne, a začne byť aj práca s osou vašou láskou či vášňou, tak bude na čase kúpiť si aj topánky na vzpieranie. Opäť asi uvedieme iba Reebok a Nike.


Doplnky

Väčšinou všetko ostatné si môžete v gymu požičať, avšak aj pre začiatok určite nebude zlé vlastniť poriadne švihadlo. Najmä preto, že učením sa preskokov či dvojitých preskokov cez švihadlo budete tráviť ideálne asi pár minút pred každou hodinou, trénovať však môžete aj doma.

Zabúdať by sa nemalo ani regeneráciu a tá je v tom najzákladnejším spojená so stretchingu a rolovaním. Odporúčame po každej lekcii použiť masážny valec a svaly poriadne prorolovat.

Apel by sme radi kládli aj na vyváženú a plnohodnotnú stravu. Tak ako aj u ďalších športov, je nutné si uvedomiť veľký energetický výdaj, ktorý na lekciách CrossFit spálite. Nezabúdajte teda do svojho jedálnička pridať živiny tak, aby Vám to práve tento výdaj pokrylo. Nezabúdajte ani na pitný režim. S vyššou fyzickou aktivitou je potreba uchovať aj dostatočné množstvo vody v tele. Viac sa dozviete v našom článku.

 

Ďalšie články